Er zijn inmiddels meer dan 100.000 deelauto’s in Nederland. Op deze pagina tref je meer algemene informatie over een deelauto. Wat is het, en wat zijn de voor- en nadelen? Daarna wordt er ingegaan in welke situaties een deelauto voor jou het overwegen waard kan zijn en hoe verschillende deelauto-initiatieven daarbij aansluiten.
Een deelauto is een auto die door meerdere mensen gebruikt wordt. Een deelauto staat, vaak op een vaste plaats, in de buurt geparkeerd en kan je reserveren voor de duur dat jij de auto nodig hebt. Dit doe je bijvoorbeeld via een website of app op je mobiele telefoon. Meestal betaal je voor de auto per uur in combinatie met het aantal kilometers dat je ermee rijdt.
Wanneer je de auto hebt gereserveerd kan je veelal met je mobiele telefoon toegang krijgen tot de auto en deze starten. In de auto ligt een laadpas, zodat je gemakkelijk en kosteloos kunt bijladen als dat nodig is. Na het gebruik van de auto plaats je deze weer terug op dezelfde plek als waar je de auto hebt opgehaald.
Een deelauto heeft verschillende voordelen. Voor lagere kosten is met name interessant voor mensen die weinig gebruikmaken van een auto of slechts beperkt gebruikmaken van hun tweede auto. Daarnaast heb je geen omkijken en zorgen over het onderhoud, belastingen en verzekeringen. Ook kom je daardoor niet voor onverwachte uitgaven te staan. Samengevat kan een deelauto, afhankelijk van jouw situatie, goedkoper zijn dan een eigen auto. Bovendien weet je altijd vooraf wat de kosten zijn en komt daardoor nooit voor onverwachte kosten te staan. Tot slot is het natuurlijk, wanneer niet iedereen meer een eigen (tweede) auto heeft, goed voor het milieu en zorgt het voor wat extra ruimte op straat!
Zitten er ook nadelen aan? Ja, uiteraard zitten er ook nadelen aan een deelauto. Je auto staat niet voor de deur en je moet dus even lopen of fietsen voordat je bij de auto bent. Ook kan je pech hebben doordat net alle auto’s zijn gereserveerd op het moment dat jij een auto wilt gebruiken. Echter, mocht dat vaak gebeuren, dan is het dus tijd om een extra auto in de wijk te laten plaatsen.
Een deelauto is niet voor iedereen interessant. Heb jij namelijk jouw auto iedere dag nodig om naar je werk te gaan, dan kun je je afvragen of een deelauto iets voor jou is. Over het algemeen kan je stellen dat een deelauto in de volgende situaties interessant kan zijn:
Voor de verschillende situaties bestaan deelauto-concepten. Voor mensen die sporadisch gebruikmaken is een concept waarbij betaald wordt per gebruik het meest voor de hand liggend (betalen voor gebruik). Voor mensen die bijvoorbeeld een dag per week een deelauto willen gebruiken zou een concept interessanter kunnen zijn waarbij je een abonnement hebt op een deelauto (deelauto met abonnement). Tussen de mogelijkheden voor het betalen voor een deelauto voor gebruik en middels een abonnement zijn nog vele tussenvormen. Wij beschrijven hieronder echter deze twee ‘uiterste’ vormen omdat dit duidelijk maakt op welke manier je gebruik zou kunnen maken van een deelauto. Daarnaast is het belangrijk om te weten op welke manier wijkbewoners gebruik zouden willen maken van een deelauto: het concept moet immers aansluiten bij de behoefte.
Dit is voor de gebruiker de meest flexibele vorm van een deelauto. Via een app kun je zien waar de auto staat en of deze beschikbaar is. Je reserveert de auto voor de tijd dat je hem wenst te gebruiken. Op het tijdstip van je reservering kun je de auto openen met behulp van je mobiele telefoon. Na gebruik zet je de auto weer terug op de plek waar je hem heeft opgehaald. Je betaalt een bedrag gebaseerd op de tijdsduur en de hoeveelheid kilometers.
De flexibiliteit van dit concept heeft een prijs. Je betaalt voor het gebruik relatief een wat hoger bedrag dan het concept dat we hierna bespreken. Als je niet zo vaak gebruikmaakt van een deelauto en de auto tijdens het gebruik weinig tijd stil staat, dan is dit een ideaal concept. Omdat je ook betaalt voor de tijd als de auto stil staat is het dus bijvoorbeeld minder geschikt voor een dagje woon-werkverkeer. Vaak zijn dit namelijk ritjes op korte afstand waarbij de auto lange tijd in je bezit is, maar ook lange tijd stil staat.
Wil je wat vaker gebruikmaken van een deelauto, dan kan een vorm met een abonnement interessant voor je zijn. Je sluit een abonnement af met een leverancier tegen een bepaalde vergoeding per maand. Door deze vergoeding heeft de leverancier meer zekerheid over inkomsten en dit vertaalt zich terug naar een gunstiger prijs bij gebruik. Voor het abonnementsbedrag krijg je een x-aantal kilometers ‘gratis’. Vaak zijn deze kilometers een langere tijd ‘houdbaar’ voor gebruik, bijvoorbeeld drie maanden. Daardoor kun je de ene maand wat meer kilometers rijden dan de andere maand zonder dat je de ‘gratis’ kilometers in de nieuwe maand direct kwijt bent. Gebruik je meer kilometers dan je terugkrijgt voor je abonnementsgeld, dan betaal je net als bij het vorige concept een bedrag afhankelijk van tijdsduur en kilometers. Het tarief daarvoor zal echter wat lager liggen. Dit concept is vooral interessant voor mensen die vrij zeker weten dat ze een aantal keren per maand zeker gebruik willen maken van een auto.
Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom je gebruik zou willen maken van een deelauto. Naast ideologische argumenten zijn er uiteraard ook financiële overwegingen. Het gebruik van een deelauto zal voor je voordeliger zijn dan het bezit van een eigen auto. Bovendien is de inzet van een deelauto een goede aanvulling op de mobiliteitsbehoefte van de inwoners van Rijkerswoerd. Bijvoorbeeld als aanvulling op het gebruik van het openbaar vervoer, maar ook om eventueel afscheid te nemen van een tweede auto.
Voor leveranciers geldt uiteraard dat de economische drijfveren voorop staan. Een leverancier zal een deelauto plaatsen als hij voldoende perspectief ziet om dit rendabel te kunnen exploiteren. Dat heeft implicaties voor de twee verschillende opties die wij hierboven hebben besproken. De eerste optie, met maximale vrijheid voor de gebruiker, vraagt een grote groep mensen die serieuze belangstelling heeft in het gebruik van de deelauto. De tweede optie, waarbij je je vooraf committeert met het ondertekenen van een abonnementsvorm, kan al bij relatief kleine aantallen interessant zijn voor een leverancier.
Tot slot zien wij ook een lokaal alternatief waarbij er geen bedrijf is dat zorgt voor een deelauto, maar inwoners die gebruikmaken van auto’s van buurtgenoten. Een concept dat hier al op inspeelt is SnappCar. Bij SnappCar is er echter geen (vanzelfsprekende) link tussen de eigenaar van de auto en de gebruiker van de auto.
Een optie die wij hier willen voorstellen is het binnen de wijk organiseren van een alternatief op SnappCar. De gedachte daarachter is het bij elkaar brengen van eigenaren van auto’s met een klein groepje buurtbewoners die wel af en toe gebruik willen maken van die auto. Zodat de eigenaar de auto niet uitleent aan een onbekende, maar aan een groep mensen die in zijn directe nabijheid wonen. De groep gebruikers is een ‘vaste’ groep, zodat je meer zicht hebt op wie gebruikmaakt van je auto.
Vanwege weinig belangstelling voor een 'deelauto' in Rijkerswoerd, is dit voor nu geparkeerd. Mocht je interesse hebben of meer informatie willen kun je contact opnemen via [email protected]
Zie ook bij de werkgroep Cultuur of de Agenda voor de vaste- of aanstaande activiteiten!
Vraag een wijkbudget Rijkerswoerd aan via dit formulier
Meld je onderneming aan bij wijkgids Rijkerswoerd
Abonneer je hier op onze nieuwsbrief en ontvang deze maandelijk in je mail.
Het album kan niet worden gevonden.