Het is hartje zomer (augustus) en dit keer spreken we met Robert, samen met zijn vrouw woonachtig in een 2 onder 1 kap woning (1989) vooraan in de wijk. In 2004 is de woning gekocht. Het is een woning die geïsoleerd is naar de standaarden van die tijd. Bij aankoop had de woning al vloerverwarming in de woonkamer en hal. Uiteraard dubbele beglazing, een HR CV-ketel en mechanische luchtventilatie. Inmiddels is er een hoop veranderd en is er het streven om de woning zo spoedig mogelijk geheel aardgasloos te maken. En dit doet Robert allemaal zelf, hij is namelijk een ontwerper van technische installaties geweest. Toen hij zich ongeveer in 2013 ging verdiepen in de materie raakte hij geïnspireerd om zijn huis te verduurzamen en om zijn energielabel te optimaliseren.
2014 : Allereerst heb ik een Warmte Terug Win (WTW) unit geplaatst op zolder (zie foto) en tevens de ventilatiebuizen. WTW ventilatie zorgt 24 uur per dag voor een gezonder binnenklimaat in huis. Door de warmteterugwinning wordt de warmte hergebruikt en wordt er minder energie verspild. Hiermee ging de energierekening meteen een aantal tientjes per maand omlaag.
2016 : Toen heb ik 9 zonnepanelen geïnstalleerd met een Growatt omvormer en 2 jaar later nog een paar erbij (totaal nu 14 stuks), goed voor 3500 Watt/piek. De opbrengst per jaar is ongeveer 2800 kWh. De energierekening daalde hierdoor nog eens fors en dekt sindsdien aardig de energiebehoeften. Eigenlijk had ik ze binnen 2,5 jaar terugverdiend, mede door de eigen aanleg en door de salderingsregeling.
2019 : De oude HR ketel ging stuk, dus we hebben toen, het is hartje zomer (augustus). Nog wel een nieuwe HR ketel moeten aanschaffen.
2021 : We vervingen dubbel glas op de gehele benedenverdieping door HR++ glas. Dit glas laat veel minder koude door en dempt geluiden beter van buitenaf.
2023 : Na inlezen en vergelijken hebben we voor een airco split unit (lucht-lucht) gekozen voor verwarming en indien nodig koeling in de woonkamer (kosten c.a 1.000 euro per set). Wij kozen voor een minder bekend merk (AUX). Deze kost flink minder dan de geijkte merken. Een warmtepomp is 10x duurder en niet noodzakelijk als je de bovenverdieping niet hoeft te verwarmen. Op de bovenverdieping hebben we de radiatoren in de slaapkamers altijd uit staan. In de badkamer gebruiken we een ventilatorkachel van 2000W die de badkamer in 2 minuten verwarmt. Dat werkt prima.
2023 : We kochten een elektrische auto met een accu van 22 kWh en ik heb zelf een laadpaal in de garage geplaatst. Daarvoor moesten we via de netbeheerder een 3 x 25 ampère hoofdaansluiting laten plaatsen in de meterkast (kosten 250 euro). Wat leuk is, we rijden op de zon!
Jazeker, zoals eerder genoemd, willen we zo spoedig mogelijk een aardgasloze woning hebben. We hebben nu nog een gasgebruik van 100 kuub voor douchen (40%) en bij verwarmen met de radiator in de woonkamer bij hele koude dagen (60%). Dit kost ons ruim 400 euro per jaar aan verbruikt gas, belasting, leveringskosten en gasaansluiting. De kosten van een boiler van 114 euro heb ik in 5 maanden terugverdiend. Voor het afsluiten van het gas wordt door het energiebedrijf en netbeheerder geen kosten in rekening gebracht.
Volg niet alleen het spoor van de warmtepomp, denk ook aan de veel goedkopere oplossing van een airco split unit. Maar zoals bij alles, elk product heeft zijn voordelen en zijn nadelen. Voor de warmtepomp moet je echt ruimte hebben (veelal op zolder). Bij de airco heb je voor de binnen unit een plek nodig in de hoek van de woonkamer en buiten voor de buitenunit. Deze moet goed geïnstalleerd worden om geluidoverlast te voorkomen. En tegen het geluid van de airco in de woonkamer moet je kunnen.
Energiebespaarrubriek
Besparingstip 1) De winter komt er weer aan. Verwarm alleen de ruimtes waar je bent. En bespaar +/- 170 euro per jaar. Loop eens kritisch door je huis om te kijken waar de verwarming overal aan staat. In de badkamer en in de slaapkamers is het meestal niet nodig om de verwarming aan te hebben.
Zie ook bij de werkgroep Cultuur of de Agenda voor de vaste- of aanstaande activiteiten!
Vraag een wijkbudget Rijkerswoerd aan via dit formulier
Meld je onderneming aan bij wijkgids Rijkerswoerd
Abonneer je op onze nieuwsbrief
Het album kan niet worden gevonden.