Afgelopen maanden zijn wijkbewoners flink in actie geweest, veelal ondersteund door de gemeente, de werkgroep Groen en de Stadslandbouw. Dit heeft tot veel mooie nieuwe groenprojecten in de wijk geleid.
Een opsomming: Na de voorbereiding in januari zijn de twee bloemperken in de Anne Blamanstraat ingeplant en wacht de omgeving ongeduldig op de zichtbare resultaten.
Bewoners van de Emile Zolahof hebben in de winter op plannen zitten broeden die werkelijkheid werden op 2 februari. In de vette klei wortelden niet alleen de planten, maar ook de planters liepen gevaar vast te komen zitten. Het is een heel gevarieerd geheel geworden met, naast stukjes gras, bessenstruiken, nieuwe bomen, een kruidenspiraal en veel bloeiende struiken. Ga eens een kijkje nemen.
Intussen werden in de wijk de knotwilgen geknot. We hadden gevraagd of ze misschien om en om gesnoeid zouden kunnen worden, zodat niet alle vogels- en insectenplekjes in één keer zouden verdwijnen, en …. het resultaat mag er zijn.
Overal zie je de ene boom met zijn takken er nog aan, de andere kaal. Er zijn wat uitzonderingen, maar de meeste zijn om en om geknot. Volgend jaar gaat het precies andersom.
Na veel overleg met diverse partijen gingen bewoners, gemeente en groengroep achter het appartementencomplex aan de H.P. Marchantstraat aan het werk. De gemeente had de struiken vervangen en nieuwe bomen geplant. Op 9 februari ging iedereen met een nieuw gecreëerd groenvak aan de slag. Ook hier werd in een goede sfeer nieuw groen in nogal modderige omstandigheden toegevoegd. Na gedane arbeid smaakten de koffie en stroopwafels, aangeboden door bewoners van het appartementencomplex, extra lekker.
In de maand maart worden nog veel groene plannen uitgevoerd. Aan de Glenn Millerstraat achter het trafohuisje komt een bloemig bijenperkje.
Het Ossietzkyplantsoen wordt verrijkt met een bijenveldje en wat vogelbosjes. Op een later tijdstip komen er ook nog een drietal vruchtbomen bij. Dit alles om vogels en insecten te lokken naar onze wijk.
Her en der worden boomspiegels vergroot door de gemeente. In de afgelopen tijd zijn er weer 13 bijgekomen. De bewoners die de boomtuintjes gaan beheren, krijgen zorgvuldig samengesteld bloemenzaad waarmee twee vliegen in één klap worden geslagen, én de straat wordt fleuriger én er is meer te doen voor de insecten. Met dank aan al die enthousiaste bewoners die nu een boomtuin onder hun hoede nemen. In de wijk zijn er zo al minstens 120 boomtuinen geadopteerd.
Om de situatie van de bomen in de wijk goed in kaart te brengen komt Lianne, student van Van Hall Larenstein, ons hierbij helpen. Ze gaat er zelfs op afstuderen. Niet alleen kijkt ze naar wat we hebben en in welke toestand, ze gaat ook suggesties doen om hun groeiomstandigheden te verbeteren en kijken of er bomen toegevoegd kunnen worden en zo ja, welke soorten en waar.
Op 16 maart is het zover. Dan doet de actie NLdoet ook Rijkerswoerd aan met het project Planten voor Bijen. Op diverse plaatsen in de wijk worden flinke door de groengroep en de Stadslandbouw getimmerde bijenhotels geplaatst en bescheiden perkjes aangelegd met planten waar de hotelbewoners wat aan hebben. Aanmelden voor NLdoet kan nog steeds, we kunnen alle hulp gebruiken. NLdoet bezoekt op deze dag trouwens ook de Stadslandbouw.
Tenslotte willen we een korte digitale nieuwsbrief opstellen voor mensen die van nabij de groene ontwikkelingen in de wijk willen volgen en incidenteel mee willen helpen of denken. Mocht je daar belangstelling voor hebben, stuur een berichtje aan [email protected]. Dan komt het voor elkaar.
Zie ook bij de werkgroep Cultuur of de Agenda voor de vaste- of aanstaande activiteiten!
Vraag een wijkbudget Rijkerswoerd aan via dit formulier
Meld je onderneming aan bij wijkgids Rijkerswoerd
Abonneer je op onze nieuwsbrief
Het album kan niet worden gevonden.